Call us Call Us (111) 234 - 5678

21/B, London Campus British Road,Birmingham, UK

Artipelag, konst och designmuseum i unik miljö

Konst, Aktiviteter och skärgård. Muséets namn är en hopslagning av Art, Activities och Achiphelago. Namnet säger väldigt mycket om vad muséet har att erbjuda, men det är bara toppen av isberget. Artipelago är en skatt när det gäller design och skapande. Intentionerna med muséet är att skapa en plats för aktiviteter och ett internationellt hållbart utflyktsmål med gränsöverskridande utställningar. På lite mer än 10 000 kvadratmeter samsas museets egna designbutik med det stora museet. Där finns Artboxen, en stor evenemangs, inspelnings- och eventlokal. Här finns också utrymmen för barn och ungdomar där de kan aktivera sig. Konferensrummen och restaurangen har en storslagen utsikt över havet intill.

Bakgrund

Redan i början av 200-talet fick designern och grundaren av företaget BabyBjörn, Björn Jakobson, idén att skapa en unik och vacker byggnad för kultur, design- och konstupplevelser i skärgårdsmiljö. Han såg det som ett sätt att manifestera sitt egna stora naturintresse efter att ha verkat i Stockholms näringsliv i så många år. Allt detta i kombinations med hans hustrus, Lillemor, intressen för design och konst. Han ville återgälda allt han upplevt i skärgården i segelbåt och på långfärdsskridskor. Nu kan man njuta av allt ute på Hålludden, vidd Baggensfjärden, i Värmdö kommun.

Platsen och arkitekturen

Själva platsen för Artipelag är noggrant utvald. Kravet var att det skulle ligga nära Stockholm men ha allt det typiska som kännetecknar den svenska skärgården. Hålludden ligger cirka 20 kilometer utanför Stockholm och fyller alla de uppställda kriterierna. Runt muséet finns ett stort strövområde där man kan vandra runt i lugn och ro. Fastigheten är lika stor som 36 fotbollsplaner, det vill säga cirka 22 hektar. Storleksmässigt är Artipelag i klass med de två största statliga museerna i landet. Trots det har Johan Nyren, arkitekten, lyckats skapa en byggnad som är naturnära med utsikt över Baggefjärden. När man anländer till museet möts man av de fyra elementen. Elden som sprakar, berget och jorden huset vilar på och vattnet och luften omkring byggnaden. För den som är intresserad av natur och arkitektur har Artipelag mycket att erbjuda såsom den häftiga gångbron upp till entrén, den gigantiska klipphällen i restaurangen och de snedställda väggarna i de mindre rummen. De som är insatta menar att detta, Johan Nyrens sista verk, kommer att skriva världsomfattande arkitekturhistoria.

Muséets utställningar och designbutiken

Artipelag utgör med sina 3000 kvadratmeter ett av Stockholms största utställningsutrymmen. Det största enskilda rummet är 1000 kvadratmeter och vetter ut mot Baggensfjärden. De mindre rummen, som kallas för ”Johan Nyren rummen”, är belägna mot norr och ger genom detta en mycket speciell ljussättning för de verk som ställs ut. Designbutiken ligger på samma plan som entrén och här möts man av samspelet mellan Nyrens arkitektur och samtida design. Sortimentet går i Artipelags anda med hållbar, innovativ och vacker design.  Bland annat kan man köpa möbelserien ”November”. Serien är inspirerad av det mjuka och speciella ljus som blir i Stockholms skärgård under november månad. Möblerna är formgivna av Peter Ejvinsson och Emmy Larsson och finns att få i tre olika färger. Förutom möbelserien finns även andra designprodukter att köpa.

Muséets utställningar och designbutiken