Call us Call Us (111) 234 - 5678

21/B, London Campus British Road,Birmingham, UK

Design i norden

Under 1950-talet tog den nordiska designen en ny form när Sverige, Finland, Norge, Danmark och Island beslöt sig för att norden behövde en ny inredningsstil. Man ville att människorna oavsett om man var rik eller fattig, skulle ha tillgång till en elegant och stilfull inredning utan att pengarna skulle bli avgörande.

Design i norden
Design i norden

För att fler människor skulle kunna köpa inredningen valde man att använda sig av billigt material såsom stål, plast och trä i designerna. Även fast man ville skapa vacker inredning låg fokus på att möblerna skulle vara praktiska och hjälpsamma, det är just därför enkelheten är ett attribut som genomsyrar den skandinaviska designen i våra hem idag.

Alla länder har skapat sin egna tolkning av grundkonceptet som präglar designen och idag finns det stora variationer genom hela norden. Danmark valde att fokusera på funktionalitet medans Finland valde att satsa på sina egna tillgångar, glas och keramik. I Norge inspirerades man av det minimalistiska och framhäver skönheten i hantverken. Sverige däremot, valde att fokusera på både minimalism och funktionalitet men att framhäva tydliga linjer är något som varit väldigt viktigt inom produktionen oavsett vad.

Kvar är den yngsta av de skandinaviska länder som finns med i designkulturen, Island. De har blivit kända för sina otroliga hantverk när det kommer till virkning inom heminredning. Det är inte bara i Skandinavien som den nordiska designen är populär, människor över hela världen väljer att inreda sina hem med den minimalistiska stilen, mycket tack vare att IKEA är en av världens mest inflytelserika inredningsbutiker.

Heminredning i nordisk design

Om man ska inreda sitt hem med nordisk design så finns det huvudsakligen tre olika attribut som man ska tänka på: minimalism, enkelhet och funktionalitet. Dessa tre egenskaper går hand i hand med den skandinaviska stilen. Materialen i inredningen präglas av naturen och man använder sig framförallt av trä, sten, läder och glas. Även färgerna går i en neutral skala med nedtonade färger i olika nyanser. Skalan går från vitt till grått, men även ljusare varianter av grönt, blått och brunt.

Heminredning i nordisk design
Heminredning i nordisk design

Vill man skapa en personlig och unik detalj i hemmet är handgjorda hantverk en perfekt touch för att förstärka den skandinaviska stilen. Man använder sig av möbler med tydliga, raka linjer utan färger som sticker ut för att undvika att skapa obalans. Här är det textilier och prydnader som ska sticka ut mer än själva grunden i sig. Det hör till till vanligheten att man inreder med kuddar och plädar som ligger slarvigt i sängen eller soffan, eftersom det förstärker den skandinaviska imagen. Utöver textilier är växter något som har en stor betydelse för att skapa en äkta och genuin nordisk design. Gröna växter skapar en kontrast till de gråa och nedtonade färgerna och väcker liv i den avskalade och nedtonade inredningen. Om man inte vill att hemmet ska upplevas alltför minimalistisk, är det en bra idé att lägga lite extra fokus på de attribut som sticker ut ur designen. Framhäv och förstärk detaljer. Allt från växter, prydnader och textilier, på så vis skapar man en mer levande och inbjudande känsla i sitt hem.