Helsingfors är inte bara Finlands huvudstad utan även världens designhuvudstad. 2012 fick staden den utnämningen och det är absolut ingen tillfällighet med tanke på de många internationellt erkända kreativa skapelserna och den färgglada, mångfaldiga och innovativa finska designen. Den kända Savojvasen av Alvar Aalto, Mumintrollen av Tove Jansson, de färgglada Marimekkotygerna och även den roliga, underfundiga och underhållande mobilapplikationen Angry Birds som alla har tagit världen med storm. Om man jämför med de övriga nordiska länderna, vad är det då som särskiljer den finska designen? Länderna i Norden är ju alla kända för att kombinera estetik och stil med hållbarhet och funktion. Är det den inkluderande finska designen som gör skillnaden eller beror det på annat? En förklaring är att det är landets isolerade läge och närheten till öst som gör den finska framgångssagan. Iittalas nya Sarjaton-glas hämtar nämligen inspiration från möten mellan väst och öst. Det kan också vara de långa och mörka vinternätterna som ger tid för reflektioner och uppfinningar. Hursomhelst så kombinerar finsk design nytänkande med olika influenser från öst med elegans och framför allt mycket färg. Om man tittar på hur dagens mest populära design, med sin färggladhet ser ut är det inte konstigt att Helsingfors, som är Marimekkos hemort, blir designhuvudstad.
Iittala glasbruk är en stor del i Finlands framgång i designvärlden. Företaget startades i Byn Iittala år 1881. Det var då ett renodlat glasbruk som grundaren Petrus Magnus Abrahamsson grundade med hjälp av svenska glasblåsare. Först år 1917 blev glasbruket finskägt och då av företaget A. Ahlström O/Y som även köpt upp Karhula glasbruk. Ittalagruppen som idag ägs av koncernen Fiskars har ungefär 1100 anställda. Den progressiva filosofin hos finska formgivare såsom Alvar Aalto och Kaj Frank, fortsätter att genomsyra Iittalas glas och produkter. De vill inte bara skapa vackra glasföremål, utan designen ska särskilja sig genom att vara tidlös för att de inte ska kastas bort utan behållas och nedärvas i generationer. De anser vidare att deras bruksmål ska kunna kombineras och vara multifunktionella. Ett tydligt exempel på det är Iittalas glas Aino, som främst används som dricksglas men även gör sig mycket bra som värmeljusstake.
Alvar Aalto har i många årtionden förknippats med modern design och arkitektur. Exempelvis så har glasbruket Iittala producerat miljontals av Aaltos Savojvasar sedan den formgavs 1937. Eftersom största delen sålts utanför Finland innebär det att det är en av landets största exportframgångar. Alvar Aalto är förutom Savojvasen känd för sina möbler och sin arkitektur. Han har bland annat ritat det berömda marmorklädda Finlandiahuset. Det som genomsyrar Aaltos formgivning och skapande är att det skall vara inklusive, inte exklusive. Det skall underlätta och förbättra vardagen för vanliga människor och finnas tillgängliga för alla. Han pratade om hållbarhet långt innan det kom i ropet och var även medgrundare till ett företag som heter Artek. Företaget håller än idag liv i Alvar Aaltos tankar. Många av hans efterföljare, som inredningsarkitekten Pirkko Stenroos och Harri Koskinen, delar Alvar Aaltos smarta och användarvänliga formgivningsfilosofi. Pirkko Stenroos har arbetat mycket med att formge möbler för Muurame och Harri Koskinen är känd för sitt arbete med Marimekko och glasproduktionen i Iittala.