Call us Call Us (111) 234 - 5678

21/B, London Campus British Road,Birmingham, UK

IKEA-Museum

Föreställ dig att du är ute på en resa runt jorden. Du kommer då att träffa många människor från olika länder. När du presenterar dig, oavsett vilket språk du använder, så kommer du mest troligt att tala om att du kommer från Sverige. Ah, du är från Sverige – Det är IKEA också! IKEA är idag ett av våra starkaste varumärken på den internationella arenan.

Möbelvaruhus som utvecklats

IKEA är i grunden ett möbelvaruhus som till en början i huvudsak sålde sina produkter via postorder. Företaget grundandes 1943 av den då 17-årige smålänningen Ingvar Kamprad i Agunnaryd. Han öppnade så småningom en butik i Älmhult som då blev embryot till det första varuhuset. Det är därför ingen tillfällighet att IKEA-muséet ligger just i Älmhult, där resan startades för ungefär 75 år sedan. IKEA-muséet och dess huvudutställning är indelad i tre delar, våra rötter, vår berättelse och era berättelser. Utöver huvudutställningen finns det även en tillfällig utställning som avhandlar ämnesområden som är aktuella inom IKEA just för tillfället. Denna delen av utställningen förnyas två gånger om året.

Våra rötter

Den unge Ingvar Kamprad ville sälja kvalitativ, men billig, heminredning i möbler med funktion och form. Hur kom den idén till honom? Varifrån fick han sin vilja till att hjälpa människor att genom detta få en bättre och lättsammare vardag? Utställningsdelen ”Våra rötter” visar närmare på 1800-talets Småland och den miljö Ingvar växte upp i. Man får där se tidsandan, livsvillkoren och miljön som ledde till Ingvars växande rörelse.

Vår berättelse

Det som har format IKEA och gett drivkraft under alla år är alla idéer, tankar, lösningar, problem, misstag, lärdomar och framför allt succéer. Just detta kan man se i utställningsdelen som kallas ”Vår berättelse”. Besökarna får följa med på en resa från det första varuhuset som stod klart 1958 till de händelser som skett under de år som passerat sedan dess. I den här delen av utställningen har du möjlighet att fota dig för att få chans att pryda omslaget på en IKEA-katalog.

IKEA hacked, våra produkter dina idéer

Vad är det som händer när IKEA-produkter görs till konst, eller till nya designföremål? I den här delen av utställningen möts besökaren av internationella konstnärers och designers alster. Det är med IKEA-produkten som grund de skapar sina verk och du kan även få träffa några av dem, arbetandes i utställningen. I utställningen finns även utrymme för besökarens egen kreativitet, både för stora och små. IKEA-hack är uttrycket för fenomenet när människor tar en IKEA-produkt och gör om den till något eget. Det kan till exempel vara att byta ben på Klippan, IKEAS kända soffa, eller att göra något riktigt avancerat, typ att sy upp en MC-jacka av IKEA-kassen Frakta. Det gemensamma med ett IKEA-hack är att ta något som är skapat för den stora massan och göra om det till något eget, något som bara du har. För de yngsta besökarna finns det en workshophörna med många olika typer av IKEA-produkter som de kan använda och bygga om efter eget önskemål, humör och huvud. Här finns det även bänkar som man med stor fördel kan vila på, innan man fortsätter genom resten av muséet.

IKEA hacked, våra produkter dina idéer