Call us Call Us (111) 234 - 5678

21/B, London Campus British Road,Birmingham, UK

Junibacken – Utställning med lek i fokus

När man hör ordet Junibacken tänker man direkt på Madicken, denna vilda och glada lilla flicka, skapad av Astrid Lindgren. Det är just med Astrid Lindgren som sagan om Junibacken startar. Initiativtagaren till Junibacken, Staffan Götestam, tyckte att muséer var väldigt trista när han var liten så han hade en tanke att bygga något annorlunda än ett vanligt barnmuseum. Han ville göra något roligt och lekfullt, där barnen kunde vara aktiva och delaktiga när de besöker utställningen. Han presenterade den tanken för Astrid Lindgren med frågan om han fick använda sig av hennes sagovärld. Astrid ställde sig positiv till detta men på ett villkor som var att minsann inte skulle bli något Astrid Lindgren museum. Villkoret blev att andra barnboksförfattare och kreatörer också fick vara med. Arbetet påbörjades med ett barnkulturhus med tredimensionella miljöer där barnen kunde vara med i utställningen och i generation efter generation vara delaktiga i sagans värld.

Fasta Utställningar

I direkt anslutning till entrén finner man sagotorget där man finner miljöer och hus från olika kända barnböcker, till exempel Mulle Meck, Alfons Åberg och Mumintrollen. Konstnären som fick i uppdrag att göra detta torg heter Tor Svae och han har även formgivit många andra av Junibackens temautställningar. Efter Sagotorget kommer Sagotåget som består av flera vagnar där man åker genom hela Astrid Lindgrens värld, från Madicken till Ronja Rövardotter. Kulisserna som är miniatyrer är väldigt detaljrika och skapade av hantverkare efter Marit Törnqvists illustrationer. Passagerarna i tåget vägleds av en berättare och berättelsen finns tillgänglig på femton olika språk. Den svenska berättarrösten är naturligtvis vår egen Astrid Lindgren. I slutet av sagotåget når man Villa Villekullarummet. Här kan barnen utforska alla skrymslen och vrår i Pippi Långstrumps hus. Fem gånger per dag hålls här en föreställning spelad av Junibackens teaterensemble. Varje år hålls totalt cirka 1500 föreställningar för ungefär 100 000 barn.

Tillfälliga utställningar och arbetet i kulisserna

Genom åren har det funnits många olika tillfälliga utställningar på Junibacken, alla med samma tema – barnböcker och fantasi. Gunilla Bergströms fiktive figur Alfons Åbergs lägenhet och rum visades och barnen kunde leka med Alfons pappas verktygslåda – Men inte med sågen, den är farlig!
Trazan och Banarne, Pettsson och Katten Findus, Elsa Beskows Tomtebobarnen och Tove Janssons Mumin – alla har blivit utställda på Junibacken. Det största och mest omfattande av de arbeten som sker på Junibacken är något som besökaren aldrig ser. När portarna stängs för dagen så kommer alla små hustomtar fram, alla proffs som ser till att utställningarna fungerar och ser ut som de ska. Snickare, målare, elektriker, sömmerskor och smeder ser till att prickarna sitter där de ska på Lilla Gubben och att trappan till Alfons lägenhet inte är trasig och att ingen färg på Villa Villekulla skavts bort. Deras arbete är så mycket mer än att ta hand om materiella ting, de vårdar en saga. Inför varje ny utställning är det ett stort arbete för utställningsansvariga och scenografer som skissar upp bilder och vad de vill göra och hur det sedan ska se ut. Därefter får hantverkare göra modeller som görs om tills alla är nöjda. Det viktigaste är såklart att allt görs hållbart eftersom utställningen ska tåla mycket lek.