Call us Call Us (111) 234 - 5678

21/B, London Campus British Road,Birmingham, UK

Skandinavisk design

Det som kännetecknar den skandinaviska designen är att den ska se naturlig ut. Stilen är avskalad med ljusa färger som dominerar i varje rum.

Skandinavisk design

Var sak ska vara på sin plats och dessutom ha en funktion i hemmet och därför finns det sällan någon möbel som är onödig i den skandinaviska designen. Kort och gott ska det se stilrent ut, enkelt men snyggt där de ljusa färgerna ska vara det som dominerar även fast inslag av andra färger kan vara okej så som svarta tavelramar eller liknande detaljer som då kan ge rummet lite mer karaktär men ändå hålla sig väldigt skandinaviskt. Varför exempelvis Ikea (som är ett svensk grundat företag) blivit så populärt är just på grund av detta. De säljer enkla möbler men som är snygga och som har en funktion vilket är just vad den skandinaviska designen vill förmedla. Designen är inte bara populär runt om i Skandinavien utan har tagit världen med storm där många väljer att designa sina hem i en mer skandinavisk anda där det stilrena får stå i fokus istället för att man måste ha så mycket saker i hemmet som möjligt. När man ska designa med skandinavisk design tänk på att det handlar mycket om minimalism.

Historian bakom den historiska designenDen skandinaviska designen satte sin start på 50-talet i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Iden var att hitta en stil som kunde passa alla hem vare sig man hade mycket pengar att spendera eller om man faktiskt bara hade råd att köpa det billigaste till hemmet. Tanken var att alla skulle kunna ha ett snyggt hem vare sig man tillhörde en rikemansfamilj eller en familj i arbetarklassen. Var det möjligt att skapa en stil som kunde göra samhället mer jämlikt? Det var alla fal något som designerna hoppades på när de började utveckla den skandinaviska designen och det visade sig gå bättre än förväntat då det är en stil som håller än idag. Det designerna gjorde var att använda sig av de lite billigare materialen så som trä, stål och plast. Genom att göra det kunde man producera snygga och bra möbler samt olika produkter till hemmet men de skulle inte kosta speciellt mycket att tillverka och skulle därför också vara billigare att köpa för en privatperson. En lågavlönad person skulle ha råd att köpa snygga möbler till hemmet och en rik person skulle ha råd med både möbler och att göra massa annat för pengarna som blev över istället. Den skandinaviska designen blev något positivt för alla där ekonomin inte skulle ha någon större betydelse och samma sak gäller än idag. Kritiken som designen har fått är att den ibland kan kännas något opersonlig men kanske är det just det som har gjort att designen blivit så pass populär. Enkla möbler med snygga färger och bra funktioner gör att det blir enkelt att möblera om. Vill man ha en lite mer personlig stil så är det enkelt att bara placera snygga tavlor på väggarna. Den skandinaviska designen ger ett enkelt men snyggt hem.Historian bakom den historiska designen