Call us Call Us (111) 234 - 5678

21/B, London Campus British Road,Birmingham, UK

Vandra i världsarvsmiljö

Världens högsta kust är norrut i Sverige mellan städerna Härnösand i söder och Örnsköldvik i norr. Ett avstånd på cirka tio mil vilket kan vara bra att tänka på om du vill planera att besöka. Det gjorde nämligen vi, vi hade bestämt oss för att under semestern vandra delar av Höga Kusten-leden och att uppleva andra delar av vackra Höga Kusten.

Tiotusen år av landhöjning har skapat detta dramatiska och vackra landskap. Det handlar om att vara redo med kameran varje minut om du gillar att ta bilder av naturen.

En av de främsta anledningarna till att området fick etiketten ”Ett naturligt världsarv” av UNESCO är på grund av dess rekordhöga landhöjning. Och för varje år stiger den cirka åtta millimeter.

Världsrekordet i landhöjning mättes vid Skuleberget‘s topp, en plats med en fantastisk utsikt. Vid den toppen ligger kustlinjen nu 286 meter över havets yta.

När jag talar om Höga Kusten blir jag så upphetsad att jag knappast vet var jag ska börja, jag vill berätta för er alla. Jag vill få dig att känna samma passion och spänning som jag känner när jag utforskar området. Och ja, jag utforskar det fortfarande varje dag, vinter och sommar, på olika sätt.

Härnösand
Härnösand

Sätt att ta sig runt i Höga Kusten

Det enklaste sättet att röra sig i Höga Kusten är med bil. Det finns bussar också men du kommer inte att nå alla platser med buss. Om du inte har en bil eller körkort kan det också finnas ett annat sätt. På Facebook finns det en grupp som heter “Vem kör i Örnsköldsvik”. Där kan man fråga om någon kan köra dig till olika platser för bara bränslepengar och kanske en litn extraslant. Det är också möjligt att hitta din egen förare där, så att du har samma person som kör runt dig till de platser du vill se. Samtidigt har du också en privat guide om du har tur.

Skuleberget

Om du kommer från södra Sverige längs E4:an kommer Höga Kusten-bron vara ett bra första stopp. Den 182 meter höga och 1 867 meter långa imponerande bron är som ingången till Höga kusten, som ligger tre mil från Härnösand.

Det finns ett hotell uppe på en kulle på norra sidan av bron och där kan man äta fantastisk lokal mat med en härlig utsikt. De har också turistinformation inuti hotellets entré. Om du reser med barn finns det ett mycket trevligt område där de kan leka.

För att verkligen känna naturen med alla sinnen finns det en meditationsvandringsled precis runt hörnet från hotellet. Ta en promenad och läs och reflektera över de visdomsord som är placerade på stolpar längs vägen. Sätt dig ner där du kan njuta av den fantastiska utsikten där landskapet möter havet.

Själv satte jag mig där och tog bilder som jag laddade upp på min instagram. När jag sedan väntade på att de andra skulle ha ätit klart på hotellet så passade jag på att spela lite på mobilen eftersom jag inte visste om vi skulle ha någon täckning under vår vandring. Efter att ha provat wordgames och pokercasino så kom de andra och jag stängde av mobilen.

Nästa stopp var Skuleberget som är ett fantastiskt berg placerat intill E4:an ett om du kör norrut från Höga Kusten-bron. Det har alltid varit ett landmärke för resenärer i många hundra år. Det finns en enorm mängd aktiviteter att välja mellan på och runt berget.

En bra start är att gå till besökscentrum vid foten av berget. På platsen som heter Naturum kan man få all information och historia om bergsområdet.

Grottan i berget

En sak att inte missa är vägen som leder upp till grottan som kallas Rövargrottan (rövarens grotta) enligt legenden som berättar att den användes av rövare.

Grottan i berget
Grottan i berget

Vägen upp till grottan är brant och ganska tuff, det tar ungefär en timme, så att ta med en flaska vatten är en bra idé. Men tveka inte på grund av ansträngningarna att komma på toppen eftersom det kommer att vara värt det.

Att titta ut över skärgården från bergstoppen är fantastiskt, det är som en målning. Det finns en restaurang där uppe, så en lång lunch eller middag för att bara njuta av omgivningen är en bra idé. När du går tillbaka ner finns det en annan stig som inte är så brant.

Om du inte besöker utställningen innan föreslår jag att du gör det när du är tillbaka. Det finns också ett kafé och platser för att grilla. Barnen kommer att ha fantastisk roligt på äventyrets lekplats inspirerad av landskapet.

Ett par gånger i månaden under sommaren så hålls konserter och teater vid foten av berget. Det är helt fantastiskt att uppleva en konsert med den branta bergssidan precis bakom.

Oavsett om man planerar att vandra själ i Höga Kusten eller om man ska ta med hela familjen så kommer man att ha det bra. Missa inte denna pärla i Sverige!